*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe oczyszczone – 1680 g
- Łosoś wędzony – 140 g
- Ser Oscypek – 140 g
- Placek ziemniaczany – 140 g
- Chrzan tarty – 140 g
- Seler – 350 g
- Marchew – 280 g
- Wino białe – 30 ml
- Wino czerwone Porto – 300 ml
- Demiglas – 150 g
- Oliwa z oliwek – 100 g
- Przeprawy
- Zioła do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone polędwiczki wieprzowe wyporcjować, rozbić i przełożyć wędzonym łososiem namoczonym w białym winie z koperkiem, serem oscypkiem, chrzanem tartym oraz usmażonym plackiem ziemniaczonym. Odpowiednio uformować. Marchew i seler zmożyć przeprawami (ok. 20 min.). Mięso oraz warzywa grillujemy i układamy wg. zdjęcia, dekorujemy ziołami. Podawać z sosem sporządzonym ze zredukowanego wina Portoi demiglasu.
Autor: Wojciech Drewniak