Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Homar po Amerykańsku

 

Składniki:

  • 2 żywe homary każdy 750-900g
  • 85ml oliwy z oliwek
  • 50g cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżka koniaku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 750g posiekanych pomidorów
  • 1 łyżki Taragonu
  • 85ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600ml wywaru rybnego

 

Przygotowanie:
1. Przeciąć wzdłuż homary, oderwij część z głową i podziel ogon na 4 do 5 części.
2. Oderwij szczypce i zmiażdż pancerz tak aby było łatwiej wyciągnąć mięso (np. Za pomocą dużego ciężkiego noża).
3. wlej oliwę do garna z grubym dnem, podsmaż cebule i czosnek aż zmiękną dodaj całość homara.
4. Zwiększ ogień pod garnkiem i obracaj części homara aż zaczną czerwienieć.
5. Dodaj koniak i pozwól aby alkohol odparował, dodaj pomidory i taragon, białe wino, cukier i wywar. Niech wszystko razem pogotuje się około 8 minut.
6.Wyciągnij mięso homara i trzymaj w ciepłym miejscu, resztę sosu gotuj aż zmniejszy objętość mniej więcej do połowy.
7.Kiedy sos się wygotuje wrzuć z powrotem homara aby go podgrzać i od razu podaj. Smacznego
.

3 comments for “Homar po Amerykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *