Składniki:
- 2 żywe homary każdy 750-900g
- 85ml oliwy z oliwek
- 50g cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżka koniaku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 750g posiekanych pomidorów
- 1 łyżki Taragonu
- 85ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 600ml wywaru rybnego
Przygotowanie:
1. Przeciąć wzdłuż homary, oderwij część z głową i podziel ogon na 4 do 5 części.
2. Oderwij szczypce i zmiażdż pancerz tak aby było łatwiej wyciągnąć mięso (np. Za pomocą dużego ciężkiego noża).
3. wlej oliwę do garna z grubym dnem, podsmaż cebule i czosnek aż zmiękną dodaj całość homara.
4. Zwiększ ogień pod garnkiem i obracaj części homara aż zaczną czerwienieć.
5. Dodaj koniak i pozwól aby alkohol odparował, dodaj pomidory i taragon, białe wino, cukier i wywar. Niech wszystko razem pogotuje się około 8 minut.
6.Wyciągnij mięso homara i trzymaj w ciepłym miejscu, resztę sosu gotuj aż zmniejszy objętość mniej więcej do połowy.
7.Kiedy sos się wygotuje wrzuć z powrotem homara aby go podgrzać i od razu podaj. Smacznego.
3 comments for “Homar po Amerykańsku”