Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z groszkiem i migdałami

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • 1 szkl. zielonego wyłuskanego groszku,
  • 1/3 szkl. migdałów,
  • 3 łyżki masła lub oleju,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • kawałek kory cynamonowej (ok. 4 cm),
  • 3 goździki,
  • 2 liście laurowe
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Ryż umyj, odcedź i osusz. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z kurkumą, liśćmi laurowymi i 3/4 łyżeczki soli. Wyciągnij liście i odstaw. Migdały posiekaj, ale nie za drobno. W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć cynamon i goździki. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Wsyp migdały. Cały czas mieszaj. Kiedy migdały nabiorą złotego koloru, wsyp ryż i smaż przez 2 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Cały czas mieszaj. Zalej ryż wodą z solą i kurkumą. Wrzuć również groszek. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek szczelną przykrywką. Gotuj tak ryż 15 – 20 minut. W żadnym wypadku nie mieszaj. Ryż jest gotowy, kiedy wchłonie całą wodę z garnka. Powinien być sypki i nie kleić się. Ryż z migdałami i zielonym groszkiem podaje się na gorąco.
Wspaniale pasuje do gęstych zup i duszonych warzyw z przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *