Składniki:
• 2 żółtka
• 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek
• 1 czubata łyżeczka musztardy
• sól
• sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Żółtko wymieszać z musztardą i solą. Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową). Majonez ubijać nożem miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczką do piany. Gotowy doprawić sokiem z cytryny i solą. Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem (np. wermutem).
Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.
Podawać do zimnych mięs, sałatek, wędlin itp
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
1 comment for “Majonez z żółtek”