Składniki:
- 250-300g wołowiny na zupę
- cienkie paróweczki
- jarzyny: marchewka, pietruszka, por, seler i kapusta ( może być mrożona mieszanka )
- pomidory z papryką z puszki ( 2x400g netto )
- makaron ( kokardki najlepsze )
- śmietana
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz, papryka słodka
- bazylia, szczypta estragonu
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mięso gotujemy w ok.1,5 litrze wody. Dodajemy pokrojone warzywa. Cebulkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Miksujemy razem z zawartością puszek i wlewamy do wywaru. Wyciągamy ugotowane mięso ( zmiksowane z majonezem znakomicie nadaje się na kanapki ). Doprawiamy zupę przyprawami. Wkładamy paróweczki i gotujemy aż się zagrzeją.
Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem, paróweczkami, śmietaną i natką pietruszki.