Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z bazylią i szpinakiem

Składniki;

  • 200g szpinaku
  • 25g pestek dyni ( lub migdały, orzechy itp.)
  • 10-15 łyżek oleju słonecznikowego ( lub z orzechów laskowych )
  • 1 łyżka bazylii ( suchej )
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć i krótko zagotować. Bazylię wymieszać z paroma łyżkami oleju.
Jeśli użyjemy orzechów, to bez skórki. ( zanurzyć na moment w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę ręcznikiem ). Szpinak, czosnek, bazylię, orzechy/pestki wymieszać i dokładnie zmiksować. Dodać soli i tyle oleju, żeby uzyskać konsystencję pasty. Można użyć do smarowania kanapek. Jeśli ma być sos, dodać więcej oleju.Bazylię-czosnek można zamienić na tymianek-paprykę.
Jest to wariacja oryginalnego, włoskiego sosu ( z serem ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *