Carnitas to danie meksykańskie nazwa oznacza „małe mięska”. Proste danie – pełne smaku.
Składniki:
- • 1 kg karczku
• 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kumin)
• 1 łyżeczka soli
• sok z jednej pomarańczy
• sok z jednej limonki lub pół cytryny (opcjonalnie)
• 2-4 wycisnietych ząbków czosnku
• woda
Sposób przygotowania:
Karczek kroimy w duże kawałki 5 na 5 cm. Wkładamy do ciężkiego garnka (najlepiej żeliwny) – dodajemy wszystkie przyprawy oraz sok i zalewamy wodą tak aby mięso było tylko troszkę przykryte. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 i pół godzin – jak najmniej mieszamy – kawałki mięsa mają pozostać w całości. W ostatnim etapie zwiększamy ogień – mięso ma się teraz przysmażyć w tłuszczu który się wygotował z mięsa, oczywiście wszelka woda musi odparować z garnka – pilnujemy aby nie przypalić – kiedy jedna strona się zkarmelizuje odwracamy. Należy pilnować aby mięso się nie rozleciało. (Ostatni etap przygotowania można zastąpić wkładając cały garnek do rozgrzanego piekarnika)
Podajmy z tortillą (lub ryżem) salsami i sałatkami.