Składniki:
- 5 filetów z kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 2 kolorowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju lub masła
- sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, przyprawić, odstawić na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotować warzywa. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, partiami obrumienić na nim mięso, obrumienione odkładać w ciepłe miejsce. Na pozostałym z obrumieniania oleju zeszklać cebulę, dodać paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora, wcisnąć ząbek czosnku, dusić 5 minut. Dodać ryż i natkę pietruszki, wymieszać, przyprawić. Dodać mięso. Chwilę razem podgrzewać i podawać.