opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, w brytfannie obsmażyć ze wszystkich stron na
4 łyżkach oleju słonecznikowego
brytfannę wsunąć na środkowy poziom piekarnika do pieczenia, wygotowany sos z pieczenia uzupełniać dolewanym co jakiś czas
wywarem z cielęciny (100 ml).
Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym
(uprzednio nagrzanym) około 200°C
w piekarniku z termoobiegiem
(nie nagrzanym) około 180°C.
Czas pieczenia:
30 minut.
W tym czasie na blasze do pieczenia rozłożyć
40 g nasion słonecznika
i uprużyć umyć
2 twarde jabłka
obrać, podzielić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne, miąższ jabłek pokroić w 1-centymetrową kostkę, obrać
2 cebule
każdą przepołowić, pokroić w drobną kostkę, rozgrzać
30 g masła
i poddusić na nim rozdrobnione jabłka i cebule, dodać
1 łyżkę
drobno pokrojonego
kłącza imbiru marynowanego na słodko-kwaśno
razem z
2 łyżkami syropu klonowego
i razem krótko poddusić, rozprowadzić
6 łyżkami wytrawnego białego wina
zagotować, dodać
200 ml kremowej śmietanki (30%)
oraz
100 ml wywaru z cielęciny
trochę wszystko razem podgotować, przyprawić
solą
świeżo zmielonym pieprzem
sokiem z cytryny
dołożyć uprużone nasiona słonecznika.
Rada:
Do combra z dzikiego królika podać ziemniaki księżnej i wytrawne białe wino.