Składniki:
- 1 duży kurczak
- ½ szklanki dzikiego ryżu
- 15 dkg chudego wędzonego boczku
- 15 dkg podrobów drobiowych
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 lub 2 mniejsze jajka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Z odciętych skrzydełek, szyjki, ewentualnie podrobów przygotować wywar, odcedzić. Do wypłukanego ryżu dodać wywar mięsny, ugotować ją na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby umyć, przyciąć trzony, pokroić drobno. Boczek pokroić w kostkę, wytopić. Podroby umyć, dokładnie wysuszyć, obsmażyć na tłuszczu z boczku, wyjąć wraz ze skwarkami używając łyżki cedzakowej. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną cebulę, dodać grzyby, dusić aż odparuje sos. Podroby pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki farszu wymieszać z jajkiem pikantnie przyprawiając. Farszem napełnić jamę brzuszną umytego i dokładnie osuszonego i przyprawionego kurczaka, otwór zaszyć białą nicią. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 80 minut. Tuszkę podczas pieczenia obracać i polewać wytworzonym sosem.