Składniki:
- 1 duży kurczak
- sól, pieprz i ulubione zioła
Farsz:
- 20 dag mielonego mięsa
- 20 dag drobiowej wątróbki
- 1 jajko
- 1 namoczona i dokładnie odciśnięta mała bułeczka
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki kilka godzin, skruszeje i będzie znacznie smaczniejszy.
Wątróbkę usmażyć na odrobinie masła, drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą białą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz. Piec przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.