Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany mięsem mielonym

 

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • sól, pieprz i ulubione zioła

     

    Farsz:

  • 20 dag mielonego mięsa
  • 20 dag drobiowej wątróbki
  • 1 jajko
  • 1 namoczona i dokładnie odciśnięta mała bułeczka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
     

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki kilka godzin, skruszeje i będzie znacznie smaczniejszy.
Wątróbkę usmażyć na odrobinie masła, drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na  jednolitą masę. Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą białą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz. Piec przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *