Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak faszerowany kaszą

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 30 dkg ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 15 dkg chudego boczku
  • 15 dkg ugotowanych podrobów (serca, żołądki)
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 lub 3 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Z odciętych skrzydełek, szyjki, ewentualnie podrobów przygotować wywar, odcedzić. Do wypłukanej kaszy dodać wywar mięsny, ugotować ją na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby umyć, przyciąć trzony, pokroić drobno. Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. Jajka wybić oddzielając białka od żółtek. Żółtak, kaszę, zawartość patelni, pokrojone w kostkę podroby i ubite na pianę białka wymieszać z przyprawami i farszem napełnić jamę brzuszną kurczaka, zaszyć białą nitką. Tuszkę posmarować olejem. Piec przez 80 – 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni C.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *