Składniki:
- 1 duży kurczak
- 30 dkg ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 15 dkg chudego boczku
- 15 dkg ugotowanych podrobów (serca, żołądki)
- 25 dkg pieczarek
- 2 lub 3 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Z odciętych skrzydełek, szyjki, ewentualnie podrobów przygotować wywar, odcedzić. Do wypłukanej kaszy dodać wywar mięsny, ugotować ją na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby umyć, przyciąć trzony, pokroić drobno. Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. Jajka wybić oddzielając białka od żółtek. Żółtak, kaszę, zawartość patelni, pokrojone w kostkę podroby i ubite na pianę białka wymieszać z przyprawami i farszem napełnić jamę brzuszną kurczaka, zaszyć białą nitką. Tuszkę posmarować olejem. Piec przez 80 – 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni C.