Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladki z truskawkową niespodzianką

Składniki: truskawkiwczekoladzie048pn.jpg
200g czekolady gorzkiej
10 szt. truskawek
trochę zmielonych orzechów , migdałów lub pestek słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Ta ilość wystarczy na 10 szt. do dosyć dużych "kostek".
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – potrzebne są dwa garnuszki, w większym gotujemy wodę, w mniejszym umieszczamy czekoladę i zanurzamy we wrzącej wodzie.
Do foremek na kostki lodu wlewamy trochę płynnej czekolady. Potem w każdej umieszczamy truskawkę wysuszoną i bez szypułki. Można je nasączyć likierem ( strzykawką ). Owoc nie powinien wystawać za brzeg, można umieścić połowę. Zalewamy czekoladą po brzegi. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami, migdałami itp. Umieszczamy pojemnik w zamrażarce. Gdy zastygnie, uwalniamy kostki z foremki. Zastygnie oczywiście bez zamrażania, ale jest trudniej wyjąć z foremek.
Można foremkę ( spód ) polać gorącą wodą, kostki wyskoczą same.
Dekoracyjne i smaczne. Mała, słodka przyjemność do kawy dla gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *