Składniki:
• 1 duża kaczka
• 2 łyżeczki soli
• 0.25 łyżeczki pieprzu
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 jabłka
• 12 suszonych śliwek
• 1 jajko
• 4 łyżki tartej bułki
• 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Śliwki namoczyć w gorącej wodzie na około 2 godziny, odcedzić i usunąć z nich pestki. Kaczkę umyć. Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, a następnie wymieszać ze śliwkami, jajkiem, tartą bułkę i cukier. Farszem tym nadziać kaczkę, zaszyć otwór, a kaczkę lekko ponakłuwać widelcem, żeby się tłuszcz dobrze wytopił. Brytfannę wysmarować masłem, położyć na niej kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 C. Piec około 0.5 godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do około 170 C i piec jeszcze około 2.5 godziny, aż będzie miękka.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
2 comments for “Kaczka z jabłkami”