Składniki:
- lekko podpieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem ( nie wyjęty z formy)
- ok. 600g mało soczystych owoców (jabłek, gruszek, brzoskwini, moreli, śliwek…)
- 1 szkl. mleka lub śmietanki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Obranymi i pozbawionymi pestek i pokrojonymi na kawałki owocami udekorować gęsto ciasto. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez około pół godziny (aż krem zgęstnieje i zacznie się rumienić) Można uatrakcyjnić tartę i po 20 minutach pieczenia wyłożyć na nią pianę z 2 białek i ½ szkl. cukru i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 min. (aż się piana zazłoci) przykładowy przepis na ciasto: 1 szl. mąki 1/3 szkl. (75 g) cukru pudru 2/5 kostki (100 g) schłodzonego masła Mąkę, masło i cukier posiekać razem. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na 30 min. do lodówki. Ciasto Rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy (śr. 26 cm).
Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200* przez 20 min. lub krócej jeśli spód na być tylko podpieczony)
1 comment for “Tarta zapiekana z owocami i kremem”