Składniki:
- 2 średnie świeże golonki,
- 150 g cebuli,
- 80 g smalcu,
- 2 szklanki śmietany,
- 30 g mąki, ząbek,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- czosnku, papryka w proszku, kminek, sól, koperek.
Sposób przyrządzenia:
Posolone golonki wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz i smażyć około 30 min. na średnim ogniu. Następnie wyjąć je z rondla, a na tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę z papryką, czosnkiem i kminkiem. Podlać wodą i pogotować kilka minut. Włożyć z powrotem golonki, zalać wodą tak, aby je przykryła i gotować 40 min. Włożyć odciśniętą kiszoną kapustę i dusić, aż wszystko zmięknie.
Wyjąć golonki, zaprawić kapustę śmietaną i mąką, posypać koperkiem i chwilę dusić. Każdą golonkę pokrajać na 2-3 kawałki. Wyłożyć kapustę na półmisek, a na wierzchu położyć golonkę i podawać. Podawać z pieczywem.