Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka w cieście z sezamem

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag maki
  • drożdże instant
  • majeranek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Sposób wykonania:

  1. Szynkę natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.
    W między czasie drożdże wymieszać z majerankiem, szczyptą sol oraz 350 ml wody.
    Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia., wówczas rozwałkować i oblepić ciastem szynkę.
    Ułożyć ponownie na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Posmarować  jeszcze  ciasto żółtkiem i posypać sezamem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *