*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:
(dla 2 osób)
- Owoce morza mix – 200 gr
- (kalmary, krewetki, małże, mięso homara, pałeczki krabowe)
- Ser Mozzarella – kostka – 125 gr
- Szafran zaparzony z bulionem – 2 szczypty
- Kapary – 1 łyżka
- Pomidor bez skóry – kostka – 1 szt.
- Bazylia – świeża – 8 listków
- Mielona ostra papryka chilli – do smaku
- Masło – 2 łyżki
- Cebula kostka – 1 szt.
- Białe wino – 100 gr
- Szpinak – 100 gr
- Śmietana UHT 18% – 25 ml
- Czosnek siekany – 2 ząbki
- Mąka – 200 gr
- Jajka – 3 szt.
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól
- Sok z buraków – dla koloru
Sposób przyrządzenia:
Z mąki i 2 jaj zagnieść ciasto, zabarwić sokiem z buraków, posolić i odstawić na 30 minut. Szpinak umyć, osuszyć, podsmażyć na patelni z czosnkiem i cebulą, doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wystudzić, posiekać. Na patelni podsmażyć owoce morza z czosnkiem, cebulą i peperoncino, dodać pomidor pokrojony w kostkę, następnie bulion z szafranem, białe wino, kapary i odrobinę śmietany. Dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty, doprawić solą i świeżą bazylią, wystudzić.
Połączyć szpinak z owocami morza i mozzarellą. Rozwałkowanie ciasto pokroić na paski szerokości 10 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na pasie ciasta ułożyć farsz i przykryć następnym pasem ciasta wyciąć formę pierożka w kształcie serca, krawędzie pierożków docisnąć palcami. Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut. Podawać z roztopionym masłem, posypane parmezanem i ostrym sosem pomidorowym i szafranowym.
Autor: Grzegorz Goleń
3 comments for “Romeo i Julia – miłosne ravioli z nadzieniem z owoców morza, szafranu, sera Mozzarella, kaparów*”