Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek wieprzowy a la Radziwiłł

Składniki:

  • 50 dag szynki wieprzowej,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2 dag mąki
  • 5 dag ketchupu,
  • 5 dag rodzynków,
  • 8 dag szynki,
  • 30 dag pomidorów,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem, nadając im kształt owalny o grubości 1 i 1/2 cm, potem posypać przyprawami i mąką, podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, obłożyć steki, dodać opłukane rodzynki ketchup i pokrojoną w paseczki szynkę skropić winem, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z frytkami, kalafiorem i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *