Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po francusku

Składniki:


  • 75 dag wołowiny,
  • 40 dag marchewki,
  • 25 dag cebuli,
  • 25 dag pieczarek,
  • 15 dag przerośniętego wędzonego boczku,
  • 6 łyżek oleju,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 250 ml rosołu (może być z kostki),
  • 2 listki laurowe,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • cukier, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Mięso i boczek pokroić w paski. Marchew pokroić w krążki, cebulę w cząstki, pieczarki na ćwiartki. Boczek podsmażyć na oleju, wyjąć. W tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa, a na końcu mięso. Dodać sól pieprz i cukier, listki laurowe i tymianek. Wlać połowę wina i rosołu. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając resztą czerwonego wina i rosołu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *