Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z suszonymi śliwkami i rodzynkami

Składniki:

  • 50 dkg cielęciny bez kości
  • 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Śliwki i rodzynki dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 60 minut. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać mięso, dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać cebulę, marchewkę, przyprawy, dodać szklankę wrzącej wody, dusić 5 minut. Dodać odcedzone śliwki i rodzynki, dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie, posypać zieleniną i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *