Składniki:
- 4 szklanki zsiadłego mleka
- 10 dag porów
- 1 główka sałaty
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
- 15 dag świeżego ogórka
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zsiadłe mleko oziębić w lodówce. Pory oczyścić, dokładnie umyć, sprawdzając czy pomiędzy okalającymi listkami nie pozostały resztki ziemi. Oczyszczone pory drobniutko pokroić wraz z zielonymi listkami. Zagotować szklankę wody, osolić. Do wrzątku wsypać pory, ugotować do miękkości. Sałatę podzielić na listki, umyć, osączyć, pokroić w drobniutkie makaroniki. Oziębione zsiadłe mleko roztrzepane, połączyć z ostudzonymi warzywami, dodać szczypiorek, pietruszkę z koperkiem, ogórki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Lidl