Składniki:
• 3 szklanki wywaru z warzyw
• 1 szklanka soku pomidorowego
• 1/2 cytryny lub
• 15 dag świeżych pomidorów
• 2 gałązki selera naciowego
• 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
• 2 łyżki posiekanego koperku
• sól
• pieprz
• cukier
Sposób przyrządzenia:
Cytrynę i pomidory umyć. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Seler umyć, posiekać. Oziębiony wywar z warzyw wymieszać z sokiem pomidorowym, dodać posiekaną zieleninę, przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru i pieprzu. Do każdej porcji przygotowanej zupy włożyć po kilka plasterków pomidora lub cienko pokrojonej, obranej cytryny.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl