Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik szczawiowy

Składniki:
• 20 dag świeżych warzyw mieszanych (marchewka, seler, pietruszka, por)
• 15- 20 dag szczawiu
• 3 szklanki zsiadłego mleka
• 3 jajka ugotowane na twardo
• 1 łyżka mąki
• sól
• cukier

Sposób przyrządzenia:
Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować wywar. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito, przelewając wywarem. Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, wlać na wrzący wywar, mieszając doprowadzić do zawrzenia, odstawić, ostudzić, oziębić. Schłodzić mleko. Szczaw przebrać, odrzucając ogonki liściowe, umyć, drobno posiekać lub zmiksować, włożyć do ostudzonego wywaru, wymieszać, zmiksować lub wymieszać trzepaczką z zsiadłym mlekiem. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru. Zupę warto wzbogacić dodatkiem posiekanego koperku. Do każdej porcji wkładać grzanki pokrojone w kostkę.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *