Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piwna polewka po staropolsku

Składniki:


• 4 szklanki jasnego piwa
• 3 żółtka
• 3 łyżki śmietany
• 10 dag cukru
• kawałek cynamonu
• kilka goździków
• 15-20 dag białego sera

Sposób przyrządzenia:
Goździki i cynamon utłuc w moździerzu, ale nie na proszek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Piwo wlać do emaliowanego lub kamionkowego rondla, dodać przygotowane przyprawy, zagrzać. Powinno być bardzo gorące, ale nie wolno go doprowadzić do zawrzenia. Podgrzać w przykrytym rondlu. Ubite żółtka wymieszać ze śmietaną. Do przygotowanej mieszaniny wlewać gorące piwo w trakcie ustawicznego mieszania, następnie podgrzać kilka minut, stale mieszając i uważając , żeby zupa nie zawrzała. Lekko obsuszony (doskonale wyciśnięty biały ser) pokroić w drobną kostkę, wyporcjować na głębokie talerze lub do filiżanek do zupy, natychmiast zalać gorącą zupą i od razu podawać.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *