Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na maśle cebulę na złocisty kolor i dodać pieczarki, przez moment jeszcze dusić, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do wytworzonego podczas duszenia sosu dodać śmietanę i zaprawić mąką. Cały czas mieszając tak aby, sos zgęstniał. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego układać na przemian, ziemniaki i pieczarki z cebulką. Zalać sosem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *