Składniki:
- 1 ½ kg schabu
- 35 dkg mielonego drobiowego mięsa
- 2 jajka
- pęczek zielonej natki pietruszki
- szczypta majeranku
- 1 średnia włoska kapusta
- 1 ½ litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, osuszyć. Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, majeranek , szczyptę gałki muszkatołowej i posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kapustę obrać z liści, wrzucić na 3 minuty do wrzątku, odsączyć. Schab obłożyć masą z mięsa mielonego, zawinąć w liście kapusty, obwiązać nicią, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym uprzednio oliwą podlać połową bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni C, co jakiś czas podlewając pozostałym bulionem. Dobrze smakuje na zimno lub na gorąco z ziemniakami lub kaszą, oraz sezonową surówką.