Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 3 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 marchewki
- 3 pomidory
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- sól, pieprz kajeński,
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i pokroić w kosteczkę. Na oleju przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę na złocisty kolor. Papryczkę chili umyć i pokroić razem z pestkami dodać do cebuli. Dodać mięso, sól, pieprz i słodką paprykę, podlać szklanką bulionu i dusić około 10 minut. Partykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i podzielić na cienkie plasterki. Warzywa wrzucić do garnka i zalać pozostałym bulionem i gotować na wolnym ogniu. Pomidory umyć, obrać i pokroić w ósemki, dodać do zupy. Dusić na małym ogniu jeszcze 15-20 minut. Podawać gorącą zupę z ciemnym pieczywem.