Składniki:
- 1 kg oczyszczonych flaków
- 8 szklanek soku z kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Flaki umyć, włożyć do garnka, zalać wrząca wodą i obgotować. Odcedzić i ponownie obgotować, odcedzić, wystudzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Włożyć Do rondla i zalać sokiem z kiszonej kapusty, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku dodać majeranek. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na smalcu, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Wlać do flaków i zagotować. Podawać na gorąco z białym pieczywem.