Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flaki na soku z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych flaków
  • 8 szklanek soku z kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz, sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Flaki umyć, włożyć do garnka, zalać wrząca wodą i obgotować. Odcedzić i ponownie obgotować, odcedzić, wystudzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Włożyć Do rondla i zalać sokiem z kiszonej kapusty, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku dodać majeranek. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na smalcu, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Wlać do flaków i zagotować. Podawać na gorąco z białym pieczywem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *