Składniki:
- ½ kg wołowiny
- ½ kg fasoli/jasiek/
- 3 średnie cebule
- 1 ½ łyżki smalcu
- 3-4 papryczki chili
- ½ kg pomidorów
- sól, pieprz, mielona papryka
- 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na około 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, Pod koniec gotowania osolić do smaku. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać zmieloną wołowinę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, pomidory obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Warzywa dodać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną czerwoną papryką. Ugotowaną fasolę odcedzić i połączyć z resztą składników, dolać czerwone wino i jeszcze gotować kilka minut. Podawać z białym pieczywem.