Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z jajek i łososia

Składniki:

  • 250 g mieszanych sałat liściowych
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g wędzonego łososia
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 pomidory

    Sos:

  • 1 cebula
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek
     
    Sposób wykonania:
    Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane jajka pokroić w plasterki, łososia na mniejsze kawałki, pomidora w cząstki a szczypiorek posiekać.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
    Następnie posiekana cebule zeszkli na rozgrzanej oliwie po czym ją zestawić z ognia i gdy ostygnie dodać do niej wino oraz ocet.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i na sam koniec dodać resztę oliwy.
    Polać sosem sałatkę i jeszcze raz wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *