Składniki:
- 1,2 kg wołowiny
- 2 cebule
- 75 dag marchewki
- 2 łyki oleju
- sól
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 450 g groszku
- 1,5 szkl. bulionu
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 250 ml mleka
- pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Cebulę pokroić w krążki i razem z mięsem przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać marchewki pokrojone w plasterki oraz koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Wówczas mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito i dodać ugotowany groszek.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką i rozprowadzić ją mlekiem, dodać do warzyw.
Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
Otowic około 5 minut i polać mięso.