Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjna wołowina w sosie

Składniki:

  • 1,2 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 75 dag marchewki
  • 2 łyki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 450 g groszku
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • pęczek natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokroić w krążki i razem z mięsem przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać marchewki pokrojone w plasterki oraz koncentrat pomidorowy.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Wówczas mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito i dodać ugotowany groszek.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką i rozprowadzić ją mlekiem, dodać do warzyw.
    Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
    Otowic około 5  minut i polać mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *