Składniki:
- seler naciowy
- ½ brokuł
- ½ kalafiora
- 2 marchewki
- cebula
- natka pietruszki
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 10 dag sera rokpol
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- masło
- 150 ml jogurtu
Sposób wykonania:
- Seler, cebulę oraz marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, które udusić na rozgrzanym maśle.
Wówczas zalać je 1 l bulionu i wrzucić jeszcze brokule i kalafiora podzielonego na różyczki.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać ser oraz posiekaną natkę pietruszki i wlać resztę bulionu.
Doprowadzić do wrzenia i dodać połowę jogurtu oraz przyprawy do smaku.
Na sam koniec całość zmiksować i udekorować kleksem z pozostałego jogurtu wymieszanego z posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.