Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik z ogórków z orzechami

Składniki:

 

  • 1 l jogurtu
  • 4 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 cebule
  • cytryna
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę zalać wodą i ugotować wywar po czym doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie połowę ogórków zmiksować i dodać do wywaru.
    Pozostałe ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w półplasterki a dymkę posiekać i również dodać do wywaru.
    Na sam koniec dodać startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny wymieszany z jogurtem.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
    Wstawić do lodówki na około 5 godzin.
    Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *