Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 25 dag pieczarek
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 2 jajka
- cebula
- 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
- zioła prowansalskie
- sól
- oregano
- natka pietruszki
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Kurczaka pokroić w kostkę, która oprószyć sola oraz ziołami i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie cebule posiekać, paprykę pokroić kostkę a paprykę w plasterki i razem przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie jajka wymieszać razem z mąką po czym dodać warzywa, pieczarki, mięso oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy nakładać placuszki na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażyć z obu stron na złoty kolor.