Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 5 łyżek świeżo utartego chrzanu
  • 1 łyżka sparzonych ziaren kminku
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki soku buraków
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Buraki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i upiec w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do szklanego naczynia, wlać czerwone wytrawne wino ,buraczany sok i sok z cytryny. Dodać chrzan, sparzone ziarna kminku i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną ćwikłę ułożyć ciasno w słoju lub kamionkowym garnku, tak aby sok przykrywał buraczki. Odstawić na 3-4 dni. Podawać jako dodatek do ulubionych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *