Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 5 łyżek świeżo utartego chrzanu
- 1 łyżka sparzonych ziaren kminku
- sok z cytryny
- ½ szklanki soku buraków
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i upiec w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do szklanego naczynia, wlać czerwone wytrawne wino ,buraczany sok i sok z cytryny. Dodać chrzan, sparzone ziarna kminku i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną ćwikłę ułożyć ciasno w słoju lub kamionkowym garnku, tak aby sok przykrywał buraczki. Odstawić na 3-4 dni. Podawać jako dodatek do ulubionych potraw.