Składniki:
- 30 dkg wołowiny
- 30 dkg wątroby cielęcej
- 30 dkg mięsa wieprzowego
- 20 dkg słoniny, lub podgardla
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 6 suszonych grzybów
- 3 czerstwe bułki
- ½ litra piwa
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę, mięso wieprzowe, wątróbkę, słoninę cebulę i czosnek, zalać piwem . Grzyby namoczyć , odczekać 2 godziny, osączyć, dodać do pozostałych składników , zagotować do momentu wyparowania piwa, odstawić, schłodzić. Bułki namoczyć i po chwili osączyć. Wszystkie składniki razem z bułkami zemleć na maszynce dwukrotnie. Tak przygotowaną masę doprawić, majerankiem, solą, pieprzem i kminkiem , połączyć z jajkami i wyrobić na gładką masę. Do żaroodpornego wysmarowanego smalcem naczynia wkładamy gotową masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na około półtorej godziny. Po ostudzeniu wykładamy pasztet na półmisek i kroimy w dowolne plastry. Dekorujemy zieleniną.