Składniki:
• 8-10 szklanek świeżego porwanego szpinaku
• 3/4 szklanki pokrojonej w plasterki rzodkiewki
• 1/2 szklanki pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
• 1/2 szklanki startego sera cheddar
• 1/4 szklanki oleju
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka majonezu
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżeczki octu jabłkowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 ząbek czosnku -zmiażdżony
• 6 plastrów bekonu, dobrze wypieczonego, chrupiącego, odsączonego z tłuszczu i drobno pociętego lub pokruszonego
Sposób przyrządzenia:
W misce zmieszać szpinak, rzodkiew, czerwoną cebulę i ser. Przygotować sos: wymieszać olej, cukier, sok z cytryny, majonez, ocet, musztardę, sól i czosnek.
Na sałatkę polać sos (około 1/2 powinno wystarczyć) i na wierzchu ułożyć spieczony boczek.
*sos trzymać w lodówce do 4 dni
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)