Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 500 g tłustego sera
- ½ kostki masła
- 2 jajka
- ½ szkl. słodkiej śmietany
- ½ budyniu waniliowego
- 4 łyzki cukru
- ½ laski wanilii
- rodzynki, migdały
- gotowy lukier marcepanowy
Sposób wykonania:
- Ciasto rozwałkować i wykroić dwa placki 30 na 40 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i upiec w rozgrzanym piekarniku.
W między czasie w rondelku stopić masło, wówczas dodać do niego ser.
Całość podgrzać i dodać jajka, cukier oraz miąższ laski wanilii.
Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać aż masa zrobi się rzadka, wówczas dodać budyń wymieszany ze śmietaną.
Gotować nadal cały czas mieszając aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Zdjąć z ognia i dodać rodzynki oraz posiekane migdały.
Jeszcze ciepłą masę wylać na placek i udekorować według uznania.