Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz ukraiński z kapustą

 

Składniki:

  • ½ kg buraków
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • ½ szkl. białej fasoli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek śmietany
  • ½ łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • łyżka sosu sojowego

 

Sposób wykonania:
Fasolę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie odcedzić ją i zalać 6 szklankami świeżej wody, ugotować.
W między czasie warzywa zetrzeć na tarce i gdy fasola będzie już prawie miękka dodać je do niej( oprócz ziemniaków).
Dodać jeszcze poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Następnie buraki zetrzeć na tarce, zalać 2 szklankami wody i ugotować, wówczas przelać je do reszty składników.
Na koniec dodać sos sojowy, przecier oraz pieprz i cukier do smaku.
Podprawić śmietana wymieszoną z mąką.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *