Składniki:
- ½ kg buraków
- kawałek kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- 3 ziemniaki
- ½ szkl. białej fasoli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka łyżek śmietany
- ½ łyżki mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
- łyżka sosu sojowego
Sposób wykonania:
Fasolę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie odcedzić ją i zalać 6 szklankami świeżej wody, ugotować.
W między czasie warzywa zetrzeć na tarce i gdy fasola będzie już prawie miękka dodać je do niej( oprócz ziemniaków).
Dodać jeszcze poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Następnie buraki zetrzeć na tarce, zalać 2 szklankami wody i ugotować, wówczas przelać je do reszty składników.
Na koniec dodać sos sojowy, przecier oraz pieprz i cukier do smaku.
Podprawić śmietana wymieszoną z mąką.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.