Sos sojowy HAI TIAN (Superior Light Soy Sauce)
Najważniejszy z dodatków w kuchni Dalekiego Wschodu. Klasyczny sos z Chin powstały w wyniku naturalnej, sześciomiesięcznej fermentacji ziaren soi. Zawiera wszystkie wartości odżywcze tej rośliny: białko roślinne, fosfor, żelazo i witaminy.
Sposób użycia: Sos uniwersalny, stosowany jako dodatek do większości potraw, jako przyprawa stołowa, oraz do marynat.
Skład: woda, ekstrakt z soi, mąka pszenna, sól.
Nie zawiera cukru ani soi modyfikowanej genetycznie.
Sos sojowo-grzybowy HAI TIAN (Mushroom Soy Sauce)
Klasyczny sos z Chin powstały w wyniku naturalnej, sześciomiesięcznej fermentacji ziaren soi, z dodatkiem ekstraktu grzybowego. Zawiera wszystkie wartości odżywcze soi: białko roślinne, fosfor, żelazo i witaminy. Ciemny i gęsty; jego unikalny aromat nadaje potrawom niepowtarzalny smak.
Sposób użycia: Sos uniwersalny, stosowany jako dodatek do większości potraw, jako przyprawa stołowa, oraz do marynat.
Skład: woda, ekstrakt z soi, mąka pszenna, cukier, sól, ekstrakt grzybowy.
Nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie.
Pikantny sos sojowy (Pungent Soy Sauce)
Wyjątkowy sos sojowy powstały w unikalnym procesie długiej, naturalnej fermentacji wyselekcjonowanych ziaren soi z udziałem papryczek chili. Łączy w sobie smak dojrzałego sosu sojowego z odrobiną ostrości.
Doskonały dodatek do wszelkich dań pikantnych. Często stosowany do marynat.
Skład: woda, soja, mąka pszenna, sól, chili.
Nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie.
Sos chili do drobiu (Chilli Sauce for Chicken)
Gęsty, słodko-pikantny sos z kawałkami papryki. Wyśmienity w smaku, zdecydowanie podkreśla walory smakowe potrawy, szczególnie pieczonej czy smażonej. Nadaje ostry, a jednocześnie delikatny smak wszystkim rodzajom mięs oraz warzywom.
Sposób użycia: Sos uniwersalny, dodawany pod koniec przyrządzania potrawy lub do gotowego dania. Dodaje się go również do marynat. Idealny jako dip do spring rollsów i kurczaka.
Skład: czerwone chili, woda, cukier, sól, ocet winny
Sos chili do ryby (Chilli Sauce for Cuttle Fish)
Gęsty, słodko-pikantny sos z kawałkami zielonej papryki. Wyśmienity w smaku, zdecydowanie podkreśla walory smakowe potrawy, szczególnie pieczonej czy smażonej. Nadaje ostry, a jednocześnie delikatny smak wszystkim rodzajom mięs oraz warzywom.
Słodszy i ostrzejszy od sosu chili do drobiu.
Sposób użycia: Sos uniwersalny, dodawany pod koniec przyrządzania potrawy lub do gotowego dania. Dodaje się go również do marynat. Idealny jako dip do spring rollsów, owoców morza i mięs.
Skład: zielone chili, woda, cukier, czosnek, sól, kwasek cytrynowy
Sos chili z czosnkiem (Garlic & Chilli Sauce)
Uniwersalny sos o mocnym, wzbogacającym smaku czosnku, pikantny. Idealny do dipów. Dodany do ostrej potrawy w trakcie gotowania, wyraźnie wzbogaca jej smak. Stosuje się go także jako przyprawę stołową oraz składnik marynat.
Sposób użycia: Dodać do potrawy w trakcie przygotowania.
Skład: chili, czosnek, cukier, pomidory, ocet ryżowy, sól, skrobia, woda
Sos Hoi Sin (Hoi Sin Sauce)
Charakterystyczny chiński sos ceniony za unikalne połączenie słodkiego i ostrego smaku. Gęsty, czerwonawo-brązowy, o lekkim czosnkowym zapachu. Używany jako dodatek do pieczonych na ruszcie i gotowanych potraw, głównie wieprzowiny, drobiu i owoców morza. Stosowany również jako główny składnik wielu chińskich sosów do mięsa.
Sposób użycia: Dodać do potrawy w trakcie przygotowania.
Skład: soja, mąka pszenna, cebula, czosnek, cukier, sól, ocet ryżowy, marchew, chili, benzoesan sodu (E211)
Produkt nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie.
Sos śliwkowy (Plum Sauce)
Gęsty, słodko-pikantny sos z dodatkiem imbiru o wyjątkowym, owocowym aromacie. Bogaty w smaku, wyśmienicie nadaje się do zimnego i pieczonego mięsa. Idealny do dipów, gotowania, przyprawiania, również jako składnik marynat. Bardzo dobrze smakuje z tostami.
Sposób użycia: Dodać do potrawy w trakcie przygotowania, można też podać na stół jako przyprawę stołową.
Skład: zielona śliwka, ocet ryżowy, cukier, chili, sól, imbir
Sos grillowy (Barbecue Sauce)
Tradycyjny, chiński sos o intensywnym smaku. Jest słony i jednocześnie słodki. Przeznaczony do marynowania mięsa przed pieczeniem na ruszcie. Równie dobrze smakują warzywa przygotowane z użyciem tego sosu.
Sposób użycia: Moczyć mięso przed pieczeniem przez dwie godziny. Mięso można pokryć dodatkowo odrobiną miodu.
Skład: cukier, miód, sól, soja, mąka pszenna, przyprawy, woda
Sos ostrygowy “Golden Label” (Oyster Sauce)
Gęsty, jedwabisty sos wyprodukowany z wyselekcjonowanych świeżych ostryg, o przyjemnym i głębokim smaku. Jest on pozbawiony charakterystycznego aromatu owoców morza. Stosowany do gotowania potraw mięsnych, rybnych i warzywnych oraz jako przyprawa stołowa do gotowych dań mięsnych, rybnych i sałatek. Doskonale nadaje się, w połączeniu z sosem sojowym i olejem sezamowym, do marynowania mięsa.
Sposób użycia: dodać 1 – 2 łyżki stołowe przed końcem przygotowania potrawy.
Skład: ekstrakt z ostryg, cukier, sól, skrobia, woda, glutaminian sodu (E621), benzoesan sodu
1 comment for “Sos sojowy i inne sosy przyprawowe.”