Składniki biszkoptu:
- 4 łyżki ciepłej wody
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka stopionej margaryny
Składniki kremu:
- 2 opakowania "Kaprysu" (krem owocowy)
- 1,5 litra mleka opakowanie "Śnieżki" paczka biszkoptów
Do dekoracji:
- orzechy
- masa marcepanowa lub owoce z puszki ( ładnie wyglądają egzotyczne)
Przygotowanie:
Żółtka ucierać z wodą, cukrem, solą i stopioną margaryną, aż powstanie pulchna masa. Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. "Kaprys" ubić z mlekiem. Połową kremu posmarować ciasto i nakryć warstwą biszkoptów.Resztą kremu posmarować biszkopty i boki tortu. Boki obsypać posiekanymi orzechami. Wierzch toru udekorować ubitą "Śnieżką", ozdobami z marcepanu lub owocami z puszki. Schłodzić
4 comments for “Szybki tort „Kaprys””