Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona kuropatwa w słoninie

Składniki:

  • 2 kuropatwy
  • 10 dag słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 szkl. rosołu
  • ½ cytryny
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny.
      Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 0 stopni na 30 minut.
      W między czasie masło, bułkę tartą oraz mąkę dokładnie wymieszać i rozprowadzić bulionem, doprowadzić do wrzenia.
      Po 30 minutach kuropatwy wyjąć, przekroić na pół i włożyć do sosu razem z cytryną  pokrojona plasterki.
      Trzymać na małym ogniu do miękkości.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *