Składniki:
- 1/5 kg wołowiny bez kości
- 20-30 dkg wędzonego boczku
- 3 szklanki czerwonego wina
- 3 duże cebule
- 3 małe pory
- 30 dkg cebulek szalotek
- kawałek selera
- 3-4 ząbki czosnku
- szklanka rosołu z kostki rosołowej
- 4 łyżki smalcu
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- liść laurowy
- tymianek, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę, seler, marchewkę, pory, kroimy w plasterki. Wkładamy do miski wraz z gałązkami natki pietruszki, liściem laurowym, i posiekanym czosnkiem. Mięso osuszyć i pokroić w kostkę ,ułożyć na warzywach, do smaku dodać sól i pieprz, polać winem. Przykryć ,wstawić do lodówki na 8 -9 godzin. Po tym czasie w dużym rondlu rozgrzać smalec włożyć osączone marynowane mięso ,podsmażyć ze wszystkich stron, dodać osączone z marynaty warzywa i jeszcze przez chwilę podsmażać. Mąkę rozprowadzić winem z marynaty wlać do rondla i gotować aż sos zgęstnieje. Potem dodać resztę marynaty i szklankę rosołu, wymieszać. Wędzony boczek pokroić w paseczki wrzucić do rondla i dusić na małym ogniu ok. 2 godz. Pół godziny przed końcem gotowania wrzuci małe cebulki. Potrawa dobrze smakuje na drugi dzień. Przed podaniem podgrzać ,podawać w ozdobnej szklanej wazie, dekorując świeżymi listkami zielonej pietruszki.