Składniki:
- 1,50 kg ziemniaków
- 5 dkg suszonych grzybów
- 2 bułki czerstwe
- ¼ l mleka
- 2 łyżki kopru
- 3 jajka
- 5 dkg tłuszczu
- 2 małe cebule
- 2 łyżki kopru
- 1/8 l śmietany
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby ugotować. Ziemniaki ugotować na półmiękko w skórce. Obrać, wydrążyć środki. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać pokroić kostkę zrumienić. Jajka ugotować na twardo schłodzić. Bułkę , jajka i grzyby przepuścić przez maszynkę , dodać soli, pieprzu, kopru, cebuli i starannie wymieszać. Wydrążone ziemniaki napełniamy nadzieniem. Układamy w płaskim rondlu, wlewamy 1/8 l wody. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Gdy ziemniaki są miękkie zalać osoloną śmietaną, jeszcze chwilę zapiekać i wyjąć. Ułożyć na półmisku i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem śmietanowym, posypać siekanym koperkiem. Podawać z ulubioną surówką.