Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Cygana

 

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 25 dag chudego wędzonego  boczku
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka ziemniaków
  • ½ szkl. śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać boczek pokrojony w paski i podlać całość odrobiną wywaru.
    Trzymać na ogniu do miękkości składników po czym dodajemy koncentrat pomidory.
    W między czasie na reszcie wywaru podgotować lekko ziemniaki pokrojone w kostkę po czym oddajamy do nich warzywa z boczkiem.
    Gotujemy razem do miękkości ziemniaków.
    Ma konie podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
    Pogotować jeszcze trochę aby zupa zgęstniała i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *