Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 25 dag chudego wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka ziemniaków
- ½ szkl. śmietany
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać boczek pokrojony w paski i podlać całość odrobiną wywaru.
Trzymać na ogniu do miękkości składników po czym dodajemy koncentrat pomidory.
W między czasie na reszcie wywaru podgotować lekko ziemniaki pokrojone w kostkę po czym oddajamy do nich warzywa z boczkiem.
Gotujemy razem do miękkości ziemniaków.
Ma konie podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
Pogotować jeszcze trochę aby zupa zgęstniała i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.