Składniki:
• 0.5 kg szynki lub łopatki
• 0.5 łyżeczki rozmarynu lub lubczyku
• po 0.25 łyżeczki estagonu i szałwi
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 szklanka rosołu
• 5 łyżek oleju
• sól, pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jeden na drugim. Następnie usmażyć na oliwie lekko rumieniąc, przełożyć do rondla i dodać drobno posiekaną cebulę. Podlać rosołem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić je do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną zieleniną.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
3 comments for “Bitki wieprzowe duszone”