Składniki:
• 50 dag schabu bez kości
• 1.5 łyżki mąki
• 1-2 jaja
• 0.25 szklanki tartej bułki
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Schab umyć, pokrajać na plastry i zbić tłuczkiem w cienkie plastry. Nasypać mąki na talerzyk, wymieszać ją z pieprzem. Oprószyć kotlety solą, obtoczyć w mące, następnie maczać w rozbitym jajku i obtaczać w bułce tartej. Każdy przygotowany kotlet przycisnąć nożem lub łopatką. Smażyć z obu stron kładąc na patelnię z rozgrzanym smalcem. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do piekarnika, lub przełożyć do niedużego garnka, przykryć i chwilę poddusić na bardzo małym gazie, żeby doszły.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
2 comments for “Kotlety schabowe panierowane”