Składniki:
- 16 ostryg
- 250 g botwiny
- 1 pęczek cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 300 g masła
- 4 łyżki bulionu
- sól
- pieprz
- 3 żółtka
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 2 gałązki estragonu
- 2 gałązki trybuli
Sposób wykonania:
Posiekana dymkę i czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas dodać posiekaną botwinę i dusić przez kilka minut.
Następnie wlać bulion, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
W między czasie żółtka ubić z dodatkiem wina w gorącej kąpieli.
W trakcie ubijania dodać 250 g masła w płatkach oraz posiekane zioła.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ostrygi otworzyć wyjąć mięso, muszle odłożyć.
Botwinę przełożyć do muszki a na niej ułożyć mięso ostryg, zalać całość sosem i grillować, aż sos stanie się lekko brązowy.