Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe
- pieprz
- winiak
- olej
- musztarda
- 3 ząbki czosnku
- masło
- 750 g cukinii
- 1 filiżanka bulionu
- sól
- 250 ml śmietany 12%
- 125 ml śmietany 30%
- 1 pęczek bazylii
- parmezan
- 125 g startego sera
Sposób wykonania:
- Polędwice pokroić w plastry, które oprószyć solą, pieprzem, posmarować musztardą i skropić olejem oraz winiakiem.
Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia cukinie pokroić w grube plastry, które zalać ½ l wody, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Ugotować po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać obie śmietany oraz posiekaną bazylię.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym ułożyć na cukinii.
Wierzch posypać starty serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.